Cumhur Aygün, Türk bir Grafik tasarımcı ve Reklam Fotoğrafçısıdır.
Genç yaşlarında sanata olan tutkusunu keşfetti ve daha sonra resim dalında eğitim almaya karar verdi. UÜEF Resim Öğretmenliği Grafik Tasarım bölümünden mezun oldu. MSÜGF Grafik Tasarım ve Fotoğraf Bölümünde yüksek lisans eğitimi aldı. 25 yıllık tecrübesiyle Grafik tasarım ve Reklam Fotoğrafçılıgı dalında halen profesyonel olarak mesleğini devam ettirmektedir. El sanatlarını her zaman sevmiş olan Cumhur Aygün, baskı resim sanatının çok disiplinli doğasına yönelik hobi düzeyindeki ilgisini, şimdi bir adım daha öteye götürerek profesyonelliğe doğru taşımıştır.
Cumhur Aygün halihazırda Türkiye’nin Bursa şehrinde yaşıyor. Tam zamanlı bir sanatçı olarak Grafik, Tanıtım Fotoğrafçılığı, video ve baskı resim dalında çalışmalarını sürdürüyor ve geri kalan zamanlarda ise hayatın tadını çıkarıyor.
Cumhur Aygün’ün çalışmaları ve baskı yapım süreci hakkında daha fazla bilgiyi ArtCraftCa sayfasını, Instagram’ı ve YouTube kanalını takip ederek veya iletişim sayfasından kendisiyle temasa geçerek öğrenebilirsiniz.
El Yapımı Linolyum Baskı
Cumhur Aygün, geleneksel baskı teknikleriyle sınırlı sayıda dekoratif sanat baskıları yaratıyor. İlk koleksiyon tasarımlarını Selçuklu motifleri ve çinilerinden esinlenerek bunları geleneksel baskı tekniğiyle yeniden günümüze uyarlamakta ve yansıtmaktadır.
Cumhur Aygün’ün çalışmalarında Anadolu topraklarında yaşamış Selçukluların geleneksel el sanatlarında yer verdikleri hayvan sembollerinin yanı sıra geometrik ve bitkisel motifler, hatta grifon gibi muhayyel yaratıklar da kullanılmaktadır. Cumhur Aygün’ün tüm baskıları ev stüdyosunda tasarlanıp oyulmuş ve el yapımı kağıtlara yine el işçiliğiyle sınırlı sayıda basılmıştır.
Baskı Tekniği
Oyularak yapılmış kalıplardan resim basma tekniği (Yüksek Baskı) Çin’de 3. yy’da ortaya çıkmıştır. MS. 105 yılında Çin’de el yapımı kağıdın yapılabilmesi baskı sanatının doğuşunu hazırlamıştır. Uzakdoğu ülkelerinde başlayan baskı sanatı daha sonra Batı’ya kayarak 14. yy’dan 18. yy’a kadar devam etmiş ve kitap resimleme sanatının doğmasına sebep olmuştur.
Etkileşim
İnsanlar ihtiyaçları doğrultusunda hayvanlardan yararlandıkları gibi, onlara fiziksel yahut karakteristik özellikleri doğrultusunda anlamlar da yüklemişlerdir. Yaklaşık 12.000 yıl önce Göbeklitepe’de bile karşımıza hayvan sembolizmi çıkmaktadır.
Orta Asya coğrafyasında da Türklerin çeşitli hayvan motiflerini ve hayvan mücadelelerini konu alan stilize ve natüralist pek çok sembole rastlanmaktadır.
Selçuklular (10-13yy.) hayvan sembollerinin yanı sıra geometrik ve bitkisel motifleri, hatta grifon gibi muhayyel yaratıkları da süslemelerinde kullanmışlardır.
Bitki sembollerinden hayat ağacı, Türk sanatının en eski konularındandır. Hayat ağacı, cennet ve bereket gibi kavramları sembolize eder. Geometrik sembollerde de sekiz köşeli yıldızın cenneti sembolize ettiği bilinmektedir.
Bu figürler soyut bir anlatımla Selçuklu toplumunun sosyal, kültürel, siyasal yapısı, geleneksel kült ve mitleri hakkında bilgi vermektedir. Bu sembolleri anlayabilmek için Orta Asya’dan Çin mitolojisine, eski yakın doğu inanışlarından Hıristiyan ikonografisi ve erken İslam sembolizmine kadar geniş bir görsel dili göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
Selçuklular, gerek Anadolu’da inşa ettikleri kervansaray, türbe, cami gibi farklı amaca hizmet eden yapı tiplerinde gerekse çini-seramik gibi el sanatlarında, bütün bu figürleri sıkça kullanmışlardır.
Cumhur Aygün de çalışmasının tüm aşamalarında sürdürülebilirliği ve kaliteyi merkeze alarak ve en büyük ilham kaynağı olan Selçuklu Sanatından etkilenerek bizlere linolyum baskı tekniği ile eserlerini sunmuştur.
24h Service
Venenatis fauci. Nullame quis ante. Etiam sit amet.
Free Returns
Venenatis fauci. Nullame quis ante. Etiam sit amet.
Track Order
Venenatis fauci. Nullame quis ante. Etiam sit amet.
24h Service
Venenatis fauci. Nullame quis ante. Etiam sit amet.
Inspiration
Our Design Team
Designer
Anna Smith
Ceramist
Lauren Vargas
Artist
Theresa McCoy
Potter
Rachel Olson
Bize Ulaşın
Bülten
Son ürünlerimizden haberdar olabilmek için bültenimize kaydolun